Allesbinder, een professionele leergemeenschap van de HAN, organiseert een reeks inspiratiecolleges waarvoor we je van harte uit willen nodigen. Allesbinder staat voor een duurzame verbinding tussen theorie en praktijk, waardoor het delen van kennis een vanzelfsprekendheid is. We doen dit daarom graag met alle geïnteresseerden uit ons netwerk. Aanmelden hoeft niet, je bent van harte welkom!
Dinsdag 10 mei: ‘Wat is een project?’ – Eva Verhoeven
Dinsdag 17 mei: ‘Social Work in International Perspective’ – Robert Madden & Mary Withney
Dinsdag 24 mei: ‘Evaluatie Nieuwe Stijl’ – Maarten Kwakernaak
Dinsdag 31 mei: ‘De kracht van empathie’ – Jort Bijleveld
Alle colleges beginnen om 15:00 uur op de Weurtseweg 150
1. ‘Wat is een project?’ – Eva Verhoeven
Tijdens dit inspiratiecollege leer je alles over projectmanagement. Ze zal ingaan op vragen als; ‘Wat is een project?’ en ‘Wat is er nodig voor een succesvol project?’. Daarnaast zal ze zich ook richten op het financiële gedeelte van een project; ‘Welke soorten financiële bronnen zijn er?’ en ‘Hoe stel ik een goede begroting op?’. Erg handig als je zelfstandig een project gaat opstarten!
2. ‘Social Work in International Perspective’ – Robert Madden & Mary Whitney
Robert Madden en Mary Whitney zijn twee Amerikaanse docenten die een inspiratiecollege zullen verzorgen over ‘Community work’, en daarmee samenhangende thema’s als emancipatie en empowerment. Deze thema’s zullen vanuit internationaal perspectief belicht worden aan de hand van hun ervaringen en dilemma’s die op dit moment spelen.
Robert Madden is Professor Social Work en Latino Community. Hij baseert de collegestof voor zijn studenten op zijn aanzienlijk brede ervaring en enorme betrokkenheid aan de frontlinie, het werken met families en het rechtssysteem.
Mary Whitney is PhD kandidaat en tevens docent in de Psychologie. Ze is op dit moment bezig met een onderzoek naar de biologische verschillen en behoeften van slaappatronen van adolescenten, alsook de gevolgen voor het onderwijs, werkgelegenheid en het dagelijks leven. Ze zoekt naar de beste manier om de resultaten te integreren in het onderwijs en ze kijkt samen met studenten en collega’s kritisch naar verschillende toepassingen.
3. ‘Evaluatie Nieuwe Stijl’ – Maarten Kwakernaak
De transformatie in het sociale domein roept evaluatieve vragen op. In de snel veranderende lokale situaties is evaluatie meer dan ooit van grote waarde. De nieuwe aanpakken en werkwijzen zorgen voor uitdagingen in de evaluatie: Hoe evalueer je een werkwijze die gebaseerd is op maatwerk, en dus voor iedereen anders kan uitpakken? Hoe zorg je ervoor dat evaluatie daadwerkelijk bijdraagt aan het proces van transformatie?
Dergelijke evaluatie-vragen worden doorgaans niet beantwoord met traditionele evaluatie-instrumenten. De periode van transformatie vraagt om een exploratieve, maar actiegerichte aanpak. De auteurs van ‘De Effectencalculator’ (waaronder Maarten Kwakernaak) pleiten voor een Evaluatie Nieuwe Stijl: een evaluatie die vertrekt vanuit het verhaal van de klant en de ruimte geeft aan de dialoog tussen betrokkenen.
Maarten Kwakernaak is onderzoeker bij het Kenniscentrum HAN SOCIAAL. Hij richt zich op narratieve werkwijzen in het sociale en sociaalruimtelijke domein. Centraal in zijn aanpak staat het betrekken van alle betrokken partijen in maatschappelijke vraagstukken.
4. ‘De kracht van empathie’ – Jort Bijleveld
“Laten we empathie onderwijzen net zoals we mensen leren lezen”
Bill Drayton
Hoe blijf je als professional in verbinding met cliënten? En écht luisteren hoe doe je dat? En hoe weet je of de ander zich gehoord voelt? En wat doe je als de ander ‘te veel’ praat of alleen maar ‘oordeelt’?
Mensen zijn van nature geneigd om elkaar te helpen en te ondersteunen. Toch lukt het niet altijd om goed met elkaar samen te werken. De manier waarop we met elkaar communiceren, of hoe we elkaar begrijpen, brengt ons soms verder bij elkaar vandaan. Dit ligt niet zozeer aan onszelf, maar aan hoe we geleerd hebben taal te gebruiken. We gebruiken taal vaak om te analyseren, oordelen of diagnosticeren. Dit draagt vaak niet bij aan wederzijds begrip en verbinding.
Dit interactieve college nodigt je uit:
- De Kracht van ‘ empathisch luisteren’ te leren toepassen.
- Inspiratie op te doen over hoe je conflicten kan oplossen en voorkomen.
- Je eigen oordelen/ideeën te vertalen naar behoeften en concrete voorstellen.
Jort Bijleveld werkt bij Empathy 4 You. Hij traint op basis van Geweldloze Communicatie. Geweldloze Communicatie is ontwikkeld in de jaren ’60 door Marshall Rosenberg. En nog steeds is deze methode springlevend. Van het basisboek zijn er de afgelopen 4 jaar 40.000 exemplaren verkocht. Geweldloze Communicatie kan overal en altijd worden toegepast waar mensen met elkaar samenwerken. De methode heeft inmiddels voor duizenden mensen in meer dan 85 landen bijgedragen aan conflictoplossing en begrip voor elkaar. . Meer weten? Klik hier!
Het bericht Inspiratiecolleges bij Allesbinder verscheen eerst op Samen verschil maken.